Keresés
Close this search box.

A g-k bűvöletében

Targonca g erőhatás

A targoncákon elhelyezett ütközésérzékelő szenzor általában g értékben méri a gépet ért erőhatásokat. De mit érdemes tudni erről a bűvös g értékről?

A gyorsulás mértékegysége m/s². A földi nehézségi gyorsulás (9,81 m/s²) „g” jelölését a gyorsulás szemléltető egységének is használják. A g jelölést katonai repülőgépek kis fordulóval végzett repülése esetén kezdték használni (elsőként 1922-ben a híres amerikai pilóta, Jimmy Doolittle), illetve az űrhajósok felkészítésére szolgáló centrifugákban végzett méréseknél.

Az autósportban is gyakran felbukkanó kifejezést a balesetek utólagos kiértékelésénél is használják. Nézzünk néhány emlékezetes esetet, némelyik szerencsésebb, némelyik szomorúbb kimenettel.

1977-ben a brit David Purley F1 pilóta kocsija a silverstone-i futamon 173 kilométer/óráról nullára 66 centiméteren belül lassult le, testét 178 g erőhatás érte. A versenyzőnek rengeteg csontja eltörött, belső szervei is sérültek, viszont túlélte és felépült. Ezidáig ez volt a legnagyobb erőhatás, amit túléltek.

Biztosan sokan emlékeznek 1994-re, amikor halálos baleset érte Ayrton Senna háromszoros világbajnok brazil pilótát, aki az imolai versenyen csapódott a betonfalnak. Olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a kórházba szállítás után meghalt.

Luciano Burti a Prost versenyzőjeként a 2001-es Belga Nagydíjon csapódott gumifalba, mintegy 80 g-s pillanatnyi lassulást átélve. Burti fejsérülést szenvedett, napokig mesterséges kómában tartották az orvosai, majd több hónapos rehabilitáció után tért vissza tesztpilótaként.

2007. június 10-én Montrealban a Kanadai Nagydíjon Robert Kubica lengyel versenyző testére egy milliszekundum alatt 75 g-s erőhatás hatott, amikor autója 230 kilométer/órás sebességgel a falnak csapódott. A pilóta karcolás nélkül megúszta a balesetet, mindössze bokája húzódott meg és enyhe agyrázkódást szenvedett. Az autót érő maximális erőhatás ugyan 75 g volt, azonban az átlagos lassulás „csak” 28 g volt.

2014. október 5-én a Japán Suzuka Nagydíj 44. körében Jules Bianchi francia versenyző egy munkagépnek csapódott 130 kilométer/órával, és körülbelül 5 méter alatt teljesen álló helyzetbe lassult autójával. A versenyző fülhallgatójában elhelyezett 3D-s szenzor szerint 92 g-vel lassulhatott a pilóta feje, aki súlyos agysérülést szenvedett. Ugyan csodával határos módon a becsapódást túlélte, de súlyos agysérülése miatt kómába esett és 9 hónappal később a versenyző elhunyt.

Szerencsére a biztonsági rendszerek fejlődésének köszönhetően a Formula-1-ben egyre kevesebb fatális baleset történik. Balesetek esetén a versenyző fejét érő erőhatások általában nem azonosak az autó karosszériáját érő terheléssel, illetve érdemes tudni, hogy a pillanatnyi lassulásnál fontosabb tényező, hogy az adott erőhatás mennyi ideig áll fenn. Normál körülmények között a pilótákat menet közben jellemzően legfeljebb 3-4 g gyorsulás éri.

Szerencsére a targoncáknál az F1-hez hasonló közlekedési sebességekről nem beszélhetünk, de két gép összeütközésekor, vagy falnak-oszlopnak történő ütközéskor így is komoly erőhatások tudnak fellépni. A targonca flottamenedzsment rendszerek arra (is) hivatottak, hogy az ilyen esetek beazonosíthatók legyenek (mikor, hol, mekkora erőhatás érte a gépet? ki vezette?), és a számonkérés valamint tréningek által növelni lehessen a kezelők egyéni felelősségvállalását. Akkor várhatjuk, hogy csökkenjen a balesetveszélyes helyzetek száma és az ütközésekből fakadó károkozás, ha ebben sikerül előrelépnünk. Ezért kell dolgoznunk!

További cikkek

Targonca üzemeltetés problémái

A targonca üzemeltetés gyakori problémái

A targoncák üzemeltetése a legtöbb vállalatnál számos nehézséggel jár együtt. A kihívások jelentős része a ma elérhető modern technológiák és innovatív megoldások, mint a TruckLOG

Értesüljön első kézből!

(EN) Hírlevél feliratkozás

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az okos targonca megoldások újdonságairól, az iparágat érintő hírekről és az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkról vagy gondolatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevél feliratkozás

Írjon nekünk

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket! Miután megkaptuk üzenetét, hamarosan jelentkezni fogunk.

Kapcsolati űrlap