Keresés
Close this search box.

A targonca üzemeltetés gyakori problémái

Targonca üzemeltetés problémái

A targoncák üzemeltetése a legtöbb vállalatnál számos nehézséggel jár együtt.

A kihívások jelentős része a ma elérhető modern technológiák és innovatív megoldások, mint a TruckLOG targonca flottamenedzsment rendszer alkalmazásával, megoldhatóvá válik.

A targoncák használatához kapcsolódó leggyakoribb kihívások:

Targonca kezelők által okozott károk

A felelőtlen és gondatlan targoncakezelés, és a nem rendeltetésszerű használat jelentős károkat okoz a vállalatnak. Közvetlen anyagi károkat okoznak a targoncákban, gépekben, épületekben, árukban, illetve közvetetten károkat tudnak okozni pl. termelés kieséssel, szállítási határidő csúszásával, kötbér fizetési kötelezettséggel.

Egyéni felelősségvállalás és elszámoltathatóság hiánya

A felelőtlen géphasználók és a károkozók felelősségre vonása és elszámoltathatósága nem megoldott. Ebből kifolyólag hiányzik a targoncakezelők egyéni felelősségvállalása (negatív és pozitív irányba egyaránt), a kezelői odafigyelés és gondosság nem megfelelő.

Alacsony kihasználtságú gépek és kezelői hatékonyság

Tényadatok hiányában nem megállapítható a targoncák tényleges kihasználtsága, nem transzparens az egyes műszakok, gyártóhelyek, raktárak, illetve egyéb területek anyagmozgatási teljesítménye (gép és munkaerő), hiányzik az összehasonlíthatóság. A hatékonyság szisztematikus növeléséhez nincs információ a vezetés kezében.

Erőforrásért való harc új gépek beszerzésekor

Tényadatok nélküli, elméleti tudáson alapuló, érzésekre, véleményekre támaszkodó döntéshozatal a targoncaflotta bővítési kérdéseknél. Gyakori a kapacitások túltervezése, ami gazdasági oldalról indokolatlanul plusz terheket ró a vállalatra.

Karbantartáshoz kapcsolódó nehézségek

A kötelező karbantartások gyakran késnek, vagy elmaradnak. A nehézkes üzemóra nyomon követés és nyilvántartás miatt a karbantartások nem az üzemóra szerint indokolt időpontokban történnek (inkább naptár szerinti fix időpontokban), ami indokolatlan többletköltségeket okoz. Nem megoldott az üzemórák és az ahhoz kötött események nyilvántartása, illetve nehézkes a rendelkezésre állás mérése.

Biztonsági előírások betartatása

A szabályozók és a vállalat által megkövetelt biztonsági előírások betartatása nem megoldott. Gyakori, hogy a kezelők nem végzik el a kötelezően előírt műszakos ellenőrzéseket, vagy engedéllyel nem rendelkező, képzetlen kezelők is vezetik a targoncákat. Ezek súlyos jogi, felelősségi és munkavédelmi kérdéseket vetnek fel.

Magas üzemeltetési és karbantartási költségek

Összességében az alacsony kihasználtság, a kezelők által okozott károk, a nem megfelelő karbantartások miatt az anyagmozgatási költségek magasak.

A targoncaflottát üzemeltető cégek többsége Targonca Menedzsment és Információs Rendszer bevezetésével oldja meg problémáit.

Tekintse meg, hogyan tudja biztonságosabbá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni működését a TruckLOG targonca flottamenedzsment rendszer alkalmazásával.

További cikkek

Targonca g erőhatás

A g-k bűvöletében

A targoncákon elhelyezett ütközésérzékelő szenzor általában g értékben méri a gépet ért erőhatásokat. De mit érdemes tudni erről a bűvös g értékről? A gyorsulás mértékegysége

Értesüljön első kézből!

(EN) Hírlevél feliratkozás

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az okos targonca megoldások újdonságairól, az iparágat érintő hírekről és az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkról vagy gondolatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevél feliratkozás

Írjon nekünk

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket! Miután megkaptuk üzenetét, hamarosan jelentkezni fogunk.

Kapcsolati űrlap